Ja, ook indien de woning ter beschikking wordt gesteld zonder huurcontract is een conformiteitsattest nodig.
Een huurovereenkomst bepaalt de rechten en plichten van de huurder en verhuurder. Het Vlaams Woninghuurdecreet bepaalt o.a. de staat van het gehuurde goed, de duur van de huurovereenkomst, de opzeggingsmogelijkheden, de overdracht van de huurovereenkomst, de onderverhuring, de indexatie en de eventuele herziening van de huurprijs. Het Vlaams Woninghuurdecreet bevat ook belangrijke vernieuwingen op het vlak van medehuur en studentenhuurovereenkomsten. Meer informatie vindt u terug op https://www.woninghuur.vlaanderen/
De registratie van het huurcontract zorgt ervoor dat het contract waarde heeft tegenover derden. De registratie laat toe dat je je rechten kan afdwingen, die voortvloeien uit het huurcontact.
Je kan het huurcontract gratis digitaal registreren via Myrent.
Meer informatie vindt u terug op https://financien.belgium.be/nl/E-services/MyRent .
Indien je volgens de fasering niet tijdig een conformiteitsattest hebt aangevraagd, zal je daarvoor een GAS-boete moeten betalen. Deze GAS- boete wordt jaarlijks opgelegd zolang je geen aanvraag indient.
Indien de woning waarvoor een conformiteitsattest toegekend was grondig verbouwd wordt, vervalt het CA en moet een nieuw attest aangevraagd worden.
Jazeker, ook als verhuurder kom je in bepaalde gevallen in aanmerking voor verschillende premies. Je vindt deze op www.premiezoeker.be .
Vind je niet direct wat je zoekt? Neem dan contact op met het woonloket. Meer informatie over de voorwaarden vind je ook terug op onze website https://www.woneningaoz.be/premies-en-toelagen
Wie zijn (huur)woning duurzaam wil verbouwen kan bij de renocoach een renovatiebegeleiding op maat aanvragen. Meer informatie vind je terug op https://www.woneningaoz.be/renocoach
Enkel een EPC (energieprestatiecertificaat) is verplicht bij het verhuren van een woning.
De woningcontroleur heeft toegang tot de EPC-databank en kan nagaan of de woning voldoet aan de energetische vereisten.
Indien je beschikt over attesten van erkende keuringsdiensten voor elektrische en gasinstallaties is het handig deze te bezorgen aan de gemeente. Dit is echter geen vereiste.
Tijdens het conformiteitsonderzoek wordt alle schade in de woning, dus ook eventuele schade door de huurder, opgenomen. De gemeente heeft geen bevoegdheid om te oordelen wie de schade heeft aangericht. Als eigenaar zal je zelf de nodige stappen moeten ondernemen om herstellingskosten terug te vorderen bij de huurder.
Het bouwjaar van je woning staat op je woningpas. Deze kan je terugvinden via de website https://woningpas.vlaanderen.be/ of op het kadastraal uittreksel van de woning.
Bij weigering van het conformiteitsattest, of als de burgemeester geen beslissing neemt binnen de 60 dagen, kan je als aanvrager een nieuw conformiteitsonderzoek aanvragen bij Wonen-Vlaanderen. Dit is een verzoek om op te treden tegen de weigering of tegen het stilzitten van de burgemeester en moet je doen binnen 30 dagen na ontvangst van de weigering of na het verstrijken van de beslissingstermijn. Dit verzoek moet je indienen met een aangetekend schrijven ter attentie van:
provinciale afdeling van Wonen-Vlaanderen - Hendrik Van Velde – Koning Astridlaan 50 bus 1, 3500 Hasselt
Bij verkoop van de woning moet de notaris of een van de partijen een door beide partijen ondertekend formulier indienen. Dit formulier heet Kennisgeving van de overdracht van het zakelijk recht op een geïnventariseerde woning en je kan het vinden op de website belastingen.vlaanderen.be. Dat formulier moet uiterlijk 7 dagen na de overdracht van het zakelijk recht aan de inventarisbeheerder en de Vlaamse Belastingdienst bezorgd worden. Wordt deze procedure niet gevolgd, dan beschouwt men de verkoper als belastingplichtige voor de eerstvolgende heffing na de overdracht van het zakelijk recht.
Verhuren via het sociaal verhuurkantoor is een win win voor iedereen. Het biedt o.a. huurgarantie, onderhoud van de woning, verlaagd tarief op de onroerende voorheffing en bovendien recht op extra premies bij verbouwingen.
Voor meer informatie kan u terecht bij SVK het Scharnier of SVK Noord-Limburg.
Het Genkse stadsbestuur draagt ondernemers een warm hart toe en wil haar stad verder uitbouwen tot een levendige handels- en horecastad. Het subsidiereglement commerciele invulling en verfraaiing handelspanden, horecazaken en buurtwinkels moet ertoe bijdragen dat commerciële panden een meerwaarde betekenen voor het straatbeeld én de aantrekkelijkheid van de handelskernen. Ook buurtwinkels komen in aanmerking.
Zie https://www.genk.be/subsidie-commerciele-invulling-en-verfraaiing-handelspanden-horecazaken-en-buurtwinkels
Door een conformiteitsattest te verplichten bij de verhuur of ter beschikking stelling van een woning, wordt vermeden dat woningen met gebreken die de levensomstandigheden negatief beïnvloeden of zelfs een gevaar voor gezondheid en veiligheid vormen, in de huurmarkt blijven circuleren. Zonder proactieve handhaving blijven deze woningen deel uit maken van de huurmarkt. Immers, de huidige aanpak van kwaliteitshandhaving bij woningen is grotendeels gebaseerd op zelfmelding door de bewoner. Maar in een krappe huurmarkt wordt meldingsbereidheid vaak afgestraft door de eigenaar met een huuropzeg. Het merendeel van de klachten gebeurt door huurders die al besloten hebben om te verhuizen.
Artikel 12 van het woninghuurdecreet stelt ook dat elke woning die wordt verhuurd of ter beschikking wordt gesteld, moet voldoen aan de minimale kwaliteitsnormen. Logisch dat je dit ook bij aanvang van een verhuring attesteert, zodat de huurder zeker is van de minimale kwaliteit. Zonder attest kan er in de loop van de verhuring discussie optreden rond de kwaliteit. De vrederechter kan zelfs het huurcontract nietig verklaren, als blijkt dat de woning niet voldoet. De huurgelden dienen dan terug betaald te worden, mits verrekening met een bezettingsvergoeding. Het spreekt voor zich dat een bonafide verhuurder die wil vermijden.
Aangezien het verdelingsprincipe voor kosten en lasten in het Vlaams Woninghuurdecreet dwingend is vastgelegd en daar in het contract niet van kan worden afgeweken, kan de kost voor het CA niet worden doorgerekend aan de huurder. Het attest houdt immers verband met de zakelijke rechten op de woning, aangezien de verhuurder erover moet beschikken vooraleer hij de woning te huur stelt.
Indien de kosten gemaakt worden voor het wegwerken van gebreken naar aanleiding van een controle op de minimale kwaliteitsnormen, dan mag de verhuurder die niet doorrekenen. De minimale normen moeten altijd gerespecteerd worden en zijn geen investering die het comfort extra verhoogd, zoals een tweede badkamer. Enkel de indexatie van de huurprijs wordt toegelaten.
Bereken hier zelf uw geïndexeerde huurprijs.
- De gemeenten zetten hiervoor in op sociaal wonen via de realisatie van het Bindend Sociaal Objectief. Genk heeft trouwens al een ruim sociaal huurpatrimonium van 13%. De gemeenten werken hier een toekomstvisie rond uit om dit te versterken.
- Genk neemt deel aan een onderzoek rond het versterken van een aanbod aan meer betaalbare huurwoningen binnen private projectontwikkeling. Dit is een onderzoek van de PXL en werd recent voor subsidiëring ingediend bij de provincie Limburg. Bedoeling is om te onderzoeken welke instrumenten er nodig zijn om de bouw van private huurwoningen te stimuleren die differentiëren in hun prijszetting, meer aansluiten bij de hedendaagse behoeften en inspelen op demografische uitdagingen.
- Het inhuren van private huurwoningen door Sociaal Verhuurkantoor wordt gestimuleerd. Jaarlijks werd een groei van 30 woningen voorzien. Zo bieden we private eigenaars die moeten renoveren wel de mogelijkheid om dit met de steun van SVK Het Scharnier of SVK Noord-Limburg te doen.
- Genk, As en Oudsbergen voorzien gratis renovatiebegeleiding en -advies op maat voor verhuurders via het Energiehuis. Meer informatie vind je terug op https://www.woneningaoz.be/renocoach
In eerste instantie gaat de gemeente elke verhuurder informeren hoe zij of hij zich in regel kan stellen. Na herstel van de gebreken vraagt de verhuurder een conformiteitsattest aan, indien het gaat om een huurwoning gebouwd voor 1981.
Als de verhuurder geen actie onderneemt en de woning verder blijft verhuren, dan wordt het Agentschap Wonen Vlaanderen ingeschakeld. Op basis van hun advies kan de burgemeester de woning ongeschikt of zelfs onbewoonbaar verklaren. De verhuurder riskeert dan een jaarlijkse belasting.
Als er een vermoeden is van kwade opzet, dan wordt de Wooninspectie ingeschakeld. Zij hebben een politionele bevoegdheid en kunnen het herstel van de woning vorderen bij de verhuurder. Indien de verhuurder dat zelfs weigert, dan kan het parket de verhuurder dagvaarden voor huisjesmelkerij. De rechter kan de straffen opleggen zoals een dwangsom of het verbeurd verklaren van de huurgelden.
Meer informatie over de belasting is terug te vinden op de website van Vlaamse Belastingdienst.
Het bouwjaar van je woning staat op je woningpas. Deze kan je terugvinden via de website: https://woningpas.vlaanderen.be/
of op het kadastraal uittreksel van de woning.