Registratie huurcontract

Registratie Huurcontract

Waarom belangrijk?

De registratie van een huurcontract zorgt ervoor dat contract waarde heeft tegenover andere partijen ('derde' partijen). Dat kan gaan om een immobiliënkantoor, een nieuwe eigenaar of de vrederechter. De registratie laat toe dat je je rechten kan afdwingen, die voortvloeien uit het huurcontract? Daarom is een mondelinge huurovereenkomst sinds 2007 niet meer toegestaan. Je moet een schriftelijke overeenkomst hebben. Bovendien is ook de registratie verplicht.

Voor de huurder

Voor de huurder is het belangrijk omdat de rechten uit het contract bestaan voor derde partijen. Zo is er een vaste start- en einddatum bepaald, die dan niet kan betwist worden. Stel dat de verhuurder de woning die je huurt verkoopt. Met een geregistreerd huurcontract zal de nieuwe eigenaar dat contract moeten respecteren. Zonder registratie kan de nieuwe eigenaar de huur meteen stopzetten en sta je mogelijk meteen op straat.

Ook voor de aanvraag van een huursubsidie en huurpremie, is een geregistreerd huurcontract verplicht. Als je in aanmerking komt voor deze toelagen, is het heel belangrijk dat je je huurcontract laat registeren.

Voor de verhuurder

Zonder registratie kan de huurder het contract opzeggen zonder opzeggingstermijn, indien het gaat om een huurcontract van negen jaar. De verhuurder kan in zo'n geval enkele maanden huur aan inkomsten mislopen. Een nieuwe en geschikte huurder vinden duurt meestal enkele maanden.

Waar kan ik het contract laten registeren?

Je kan het huurcontract laten registreren in het plaatselijk registratiekantoor. Je neemt drie exemplaren mee. Dit kan je zelf doen, of het gebeurt soms door de immo-makelaar.

Adres Verbindingsstraat 26
  3700 Tongeren
Tel 02/578 11 70 (9 tot 12 uur)
Fax 02/579 78 57
E-mail

Rzsj.kantoor.tongeren2@minfin.fed.be

Openingsuren 9 uur tot 12 uur

Je kan het ook digitaal registreren via deze link.

DIGITAAL REGISTREREN

Hoeveel kost het?

De registratie van een huurcontract voor woninghuur is kosteloos. Je moet het wel doen binnen de twee maanden na de ondertekening. Registratie van huurcontracten voor handelshuur of gemengd wonen-handelshuur is wel betalend (50 €)