Renteloos renovatiekrediet

Wie een woning of een appartement verwerft in 2021 (notariële akte, schenking of erfenis bij overlijden in 2021) en die binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening voor die renovatie. 

Om in aanmerking te komen voor de renteloze lening moet een verbetering van de energieprestatie aangetoond worden aan de hand van het EPC: 

  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen. 
  • Het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen. 

Bij de aanvraag van een hypothecair krediet voor de aankoop van een woning, kan je naast het woonkrediet ook een renovatiekrediet afsluiten.
Voor dat renovatiekrediet (met een looptijd van maximaal 20 jaar) krijg je dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waardoor het renovatiekrediet feitelijk renteloos is. Je krijgt dan 1 keer per jaar de volledig betaalde rente terug van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.