Wonen in 2020: wat wijzigt er?

Gepubliceerd op woensdag 5 februari 2020 10.30 u.
Vanaf 2020 treden een aantal nieuwe regels rond woningkwaliteit. Rookmelders zijn vanaf nu verplicht in elke woning. Ook een aantal premies wijzigen. De woonbonus valt weg en de sociale huurprijzen veranderen ook. Hier lees je wat die wijzigingen allemaal inhouden.

Minimale dakisolatie verplicht bij verhuur.

Woningen zonder dakisolatie mogen vanaf 2020 niet meer verhuurd worden. Elke huurwoning moet beschikken over dakisolatie met minimale RD waarde van 0.75. In principe geldt dit ook voor een eigenaarswoning, alleen kan je hier niet voor gesanctioneerd worden.

Je kan ook aan deze norm voldoen, als je EPC voldoende laag is (je moet wel een EPC-attest hebben). Lees hier meer over deze norm.

Natuurlijk is het aangewezen om grondig te isoleren, ook voor appartementen. Wil je informatie of renovatiebegeleiding? Neem dan contact op met het woonloket van je gemeente.

Dubbel glasnorm start in 2020

Vanaf 2020 kan een huurwoning bij een woningcontrole 3 tot 9 strafpunten krijgen voor de aanwezigheid van enkel glas. Bedoeling van deze norm is dat er in 2025 geen enkele woning met enkel glas is.

Verhuurders die nog met enkel glas zitten, kunnen best nu al ramen vervangen. Hier zijn specifieke premies voor, die vooral naar verhuurders gericht zijn. Hier lees je er meer over.

Maak een afspraak aan het woonloket voor meer informatie en doorverwijzing.

Rookmelders verplicht

Vanaf 2020 moet elke woning minstens 1 rookmelder per bouwlaag hebben. Lees er meer over in ons nieuwsbericht.

Nieuw! EPC voor gemene delen (appartementen)

Vanaf 2020 start de periode waarin mede-eigenaars een EPC voor de gemeenschappelijke delen van hun appartementsgebouw kunnen aanvragen. Voor 2022 moet elk appartementsgebouw eentje hebben. Bedoeling is om de mede-eigenaars te sensibiliseren om renovatie en energiebesparing voor het hele gebouw te realiseren. Meer info vind je hier.

Wegvallen woonbonus vanaf 2020 & verlaging registratiebelasting

Vanaf 2020 kan je geen woonbonus meer aanvragen voor de aankoop van je enige en eigen woning. Als compensatie verlaagt de registratiebelasting van 7% naar 6% voor enige en eigen woning. Meer informatie over de registratiebelasting vind je hier.

Wijziging sociale huurprijzen vanaf 2020

De berekening van sociale huurprijzen wijzigt vanaf 2020. Dit komt omdat de berekening van de huurprijs anders rekening houdt met de inkomens van inwonende gezinsleden, de waarde van de woning en het energielabel. Op de website van Nieuw Dak vind je meer uitleg.

Premies: wijzigingen 2020

  • Vanaf 2020 daalt de premie van Fluvius (Infrax) voor dubbel glas van 10 €/m² naar 8€/m².
  • De premie voor een warmtepompboiler daalt naar 300€

Meer info: klik hier

  • De sloop- en heropbouwpremie wordt verlengd tot 31 december 2020. Je moet deze premie aanvragen binnen de 3 maanden na goedkeuring van de sloopvergunning. Deze premie geldt niet in Genk, aangezien je hier kan genieten van het verlaagde btw-tarief op sloop- en heropbouw (6% btw ipv 21%).

Meer info: klik hier