Sloop- en heropbouwpremie

In 13 Vlaamse steden betaal je slechts 6% btw voor de sloop en heropbouw van jouw woning. In de andere gemeenten betaal je 21% btw. Particulieren die NIET tot één van de 13 steden wonen, kunnen sinds 7 maart 2019 een Vlaamse sloop-en heropbouwpremie aanvragen.

Voorwaarden

De premie geldt enkel voor gebouwen in het Vlaams Gewest, met uitzondering van de 13 Vlaamse steden waar het verlaagd btw-tarief van toepassing is (voor Limburg; Genk en Hasselt).

De premie geldt enkel voor slop-en heropbouwprojecten waarboor de aanvraag van de omgevingsvergunning is ingediend in de periode van 1 oktober 2018 tot en met 31 december 2020.

Opgelet: sinds 1 mei 2019 wordt de premie enkel nog toegekend voor de gecombineerde aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. Het is niet langer mogelijk een premie aan te vragen voor de aparte aanvraag van de sloopvergunning (of melding van het plan tot slopen) en heropbouwvergunning.

Procedure

Je moet de premie aanvragen via een webapplicatie op Energiesparen.be uiterlijk binnen de 3 maanden nadat de gecombineerde aanvraag van de omgevingsvergunning voor afbraak en heropbouw werd ingediend. Je moet niet wachten op de goedkeuring van de aanvraag.

Zodra de sloop effectief is uitgevoerd moet je een bewijs voorleggen van het einde van de sloopwerken:

  • sloopwerken uitgevoerd door een aannemer, bezorg je factuur als bewijs van de sloopwerken
  • sloopwerken zelf uitgevoerd, stuur foto's van de sloopwerken ( voor en na) mee.

Bedrag

De premie bedraagt €7.500 per bouwproject.

Online aanvragen