Campagne Renuveren

Gepubliceerd op vrijdag 9 april 2021 11.05 u.
Vlaanderen trapt een nieuwe campagne op gang: renuveer!. Nu moeten we starten met de renovatie van onze woningen. Vlaanderen voorziet een extra premie en een voordelige lening voor wie grondig renoveert, IGS GAOZ zorgt voor objectief en deskundig advies bij renovaties. Iets voor jou?

Renteloos renovatiekrediet, renovatiebegeleiding en EPC-labelpremie.

Nu. Nu moeten we renoveren of beter reNUverenDit jaar maakt de Vlaamse Regering tot 300 miljoen euro vrij om de Vlaamse renovatiestrategie vorm te geven op het terrein. Bij energiezuinige gebouwen wint namelijk iedereen: de eigenaars, de bouwsector, het klimaat en de energiefactuur.  

Wie vanaf dit jaar eigenaar wordt van een woning en deze grondig gaat renoveren, kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie van de woning of het appartement. Elke woningeigenaar uit Genk, As, Oudsbergen en Zutendaal kan bovendien rekenen op objectief en deskundig advies bij woningrenovatie door de Renocoach van IGS GAOZ. En iedereen met een woning met een slecht energielabel die deze binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan een EPC-labelpremie tot 5000 euro aanvragen bij Fluvius.

Wat is het renteloze renovatiekrediet? 

Wie vanaf dit jaar eigenaar wordt van een woning en deze grondig gaat renoveren, kan tot 60.000 euro renteloos lenen voor een grondige renovatie. 

Vanaf 2021 kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Enkel natuurlijke personen komen in aanmerking. Wie in Vlaanderen vanaf 2021 een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten bij een bank. Het renteloze renovatiekrediet kan ook worden aangevraagd voor een tweede verblijf of een pand dat u later gaat verhuren. Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan een gelijkaardige renteloze lening aanvragen bij het Energiehuis in zijn regio. We spreken dan over de energielening+. 

Met het afsluiten van het renteloze renovatiekrediet of de energielening+ engageert de nieuwe eigenaar zich om de eengezinswoning van label E of F naar label A, B of C te brengen binnen een periode van 5 jaar.

Bij aankoop van een woning kan maximaal 60.000 euro renteloos worden ontleend voor wie tot label A zal renoveren. Bij renovatie tot label B of C kan respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro renteloos worden ontleend. Bij aankoop van een appartement kan maximaal 45.000 euro renteloos worden ontleend voor renovatie tot label A en 30.000 euro voor renovatie tot label B. 

Meer info over het renteloze renovatiekrediet vindt u hier

Renovatiebegeleiding: de Renocoach

IGS GAOZ biedt renovatiebegeleiding aan voor wie wil renoveren. Onze Renocoach begeleidt de inwoners van Genk, As, Oudsbergen en Zutendaal bij hun renovatie. Zij krijgen objectief en deskundig advies op maat, een adviesrapport en premieadvies.

Meer weten? Check de pagina van de Renocoach of bekijk onderstaand filmpje.

Wat is de EPC-labelpremie?

Iedereen kan een EPC-labelpremie tot 5000 euro aanvragen voor de grondige energetische renovatie van een woning met een slechte energieprestatie. Bij appartementen bedraagt de EPC-labelpremie maximaal 3750 euro. 

Heeft u een woning of een appartement met een slechte energieprestatie? Als u deze binnen de 5 jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kunt u hiervoor vanaf 2021 een substantiële premie krijgen. Dit nieuwe EPC moet worden opgemaakt binnen de 5 jaar na de datum van het EPC waaruit bleek dat de woning/het appartement voor de renovatiewerken over een label (D), E of F beschikte. Als dat EPC werd opgemaakt in 2019 of 2020, dan moet dat nieuwe EPC worden opgemaakt voor 1 januari 2026.

Meer info over de EPC-labelpremie vindt u hier

Bestel of download de nieuwe brochure “Maak uw woning energiezuiniger en geniet van het renteloze renovatiekrediet en de EPC-labelpremie” hier.