Nieuwe premies en leningen 2021

Gepubliceerd op vrijdag 2 april 2021 8.12 u.
Vanaf 2021 zijn er een aantal wijzigingen in het premiestelsel van Fluvius voor duurzame investeringen. Daarnaast zijn er ook een aantal interessante kredietformules voor wie renoveert. IGS GAOZ zet ze voor u kort op een rij.

Isolatie- en energiepremies netbeheerder: wijzigingen vanaf 2021.

Voor wie gaat verbouwen of wil investeren in een energiezuinig huis, is er goed nieuws. De premies van netbeheerder Fluvius wijzigen. En geen klein beetje. We zetten hier de 4 grote wijzigingen op een rij.

1/ Verdubbeling van het premiebedrag voor woningen voor

  • buitenmuurisolatie aan de buitenzijde van €15/m² naar €30/m².
  • beglazing van €8/m² naar €16/m²

2/ Extra hoge premie voor wie dak/zolder of de buitenmuur isoleert EN tegelijk asbest verwijdert.

Vanaf 2021 is er een verhoogde premie van 8 euro per m² wanneer asbestverwijdering wordt gecombineerd met isolatie van het dak, de zoldervloer of de buitenmuur langs de buitenzijde. Om in aanmerking te komen voor deze extra premie, zal het asbest verwijderd en afgevoerd moeten worden volgens strikte regels bepaald door OVAM en de Codex welzijn op het werk.

Voorbeeld

  • isolatie van dak/zolder + asbestverwijdering: €4/m² + €8/m² = €12/m²

3/ Geen premie meer voor dak- en zoldervloerisolatie door doe-het-zelvers

Je ontvangt in 2021 niet langer een premie voor dak- of zoldervloerisolatie die zelf aangebracht werd. Je kan enkel nog een premie krijgen wanneer de isolatie werd geplaatst door een aannemer.

4/ Extra hoog premiebedrag voor wie een exclusieve nachtmeter heeft

Sommige mensen hebben nog een exclusieve nachtmeter, meestal voor een verwarming op accumulatoren. Zij krijgen vanaf 2021 een verhoogd premiebedrag van 50% voor alle isolatiepremies bij Fluvius! Voor een warmtepomp bedraagt de verhoogde premie 20%.

Voorbeeld:

  • Voor buitenmuurisolatie aan de buitenzijde stijgt het voordeel zo van 30 €/m² naar 45 €/m².

Wat moet je zeker weten bij je aanvraag?

  • eindfactuur vanaf 1/1/2021 tot 31/12/2022
  • Beschermde afnemers hebben recht op een hogere premie bij Fluvius. Als je beschermde afnemer bent én een exclusieve nachtmeter hebt, kan je beide voordelen niet combineren.

Voor al je vragen rond premies kan je terecht aan het woonloket van je gemeente. Contacteer ons voor meer informatie, of boek een afspraak:

  • e-mail: info@woneningaoz.be
  • T 089 65 45 76

Meer info over onze zitdagen vind je op www.woneningaoz.be/contact

Lees alle voorwaarden voor de premies na op www.fluvius.be/premies

NIEUW: Renteloos renovatiekrediet of Energielening+ 

Wie een woning of een appartement verwerft in 2021 (notariële akte, schenking of erfenis bij overlijden in 2021) en die binnen de 5 jaar grondig renoveert, kan in aanmerking komen voor een renteloze lening voor die renovatie.

Om in aanmerking te komen voor de renteloze lening moet je een verbetering van de energieprestatie aantonen aan de hand van het EPC:

  • De woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen.
  • Het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.

Renteloos renovatiekrediet bij de aankoop van een woning

Wie voor de aankoop vanaf 2021 een hypothecair krediet aanvraagt, zal bij de bank naast dat woonkrediet ook een renovatiekrediet kunnen afsluiten. Voor dat renovatiekrediet (met een looptijd van maximaal 20 jaar) krijg je dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waardoor het renovatiekrediet feitelijk renteloos is. Je krijgt dan 1 keer per jaar de volledig betaalde rente terug van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De aanvraag verloopt gewoon via je bank.

Energielening+ bij het verwerven van een woning 

Wie vanaf 2021 een woning of appartement erft of geschonken krijgt en geen woonkrediet bij een kredietgever afsluit, zal bij het lokale Energiehuis, terechtkunnen voor een renteloze Energielening+ (met een looptijd van maximaal 20 jaar). Meer informatie vind je bij onze partner Energiehuis Limburg op www.energiehuislimburg.be

De ontleningsbedragen variëren tussen de 30 000 en 60 000 euro en zijn afhankelijk van het behaalde energielabel na renovatie (binnen de 5 jaar).

Meer informatie? Je kan hierover altijd terecht aan het woonloket in je gemeente

Woonloket IGS GAOZ