Fotografie Philippe van Gelooven

 

Ik ga voor A!

Wat kan ik doen?
Wie comfortabel en energiezuinig wil wonen, zet in op een duurzaam verwarmingssysteem. Vervang je een oude verwarmingsketel door een condensatieketel of warmtepomp met energielabel A. Zo bespaar je tot 35 % en meer besparen op je energiefactuur. Voor een normale eengezinswoning betekent dit een besparing van 500 à 700 euro per jaar. Uiteraard doe je dit best in combinatie met een goede isolatie van je woning.

Waar beginnen?
Alles start bij een bezoekje aan het woonloket in je gemeente. Bespreek je plannen met de baliemedewerker. Zij vertellen je, welke ondersteuning en premies je hiervoor kan aanvragen. Dankzij het woonloket kom je meteen in contact met de juiste instanties en krijg je ondersteuning op maat. Vanaf 1 januari 2017 voorziet jouw gemeente ook een nieuwe premie voor de plaatsing van een verwarmingssysteem met energielabel A.

Duwtje in de rug!
Wie vanaf 2017 een duurzame verwarmingssysteem plaatst met energielabel A, kan een extra premie krijgen van de gemeente. Die bedraagt €200. Er zijn drie doelgroepen die recht hebben op een verhoogde premie van €350:
- jonge starters, die hun eerste en enige woning hebben gekocht in de laatste 10 jaar.
- verhuurders van een woning of duplex (geen appartementsblok)
- al wie verwarmt op elektriciteit (accumulatoren of convectoren)

Aan de premie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Je woning moet minstens dakisolatie en dubbel glas hebben. Heb je dit niet, dan kan je dit best eerst doen en daarna je premie voor je nieuwe CV-systeem aanvragen. Enkel woning die aangesloten zijn bij de netbeheerder voor 1 januari 2006 komen in aanmerking. Lees de voorwaarden op www.woneningaoz.be.

En appartementsgebouwen dan?
Ook voor appartementen is er een premie. (Mede)-eigenaars die een energie-audit uitvoeren, kunnen rekenen op een serieuze bijdrage van de gemeente. Die neemt de helft van de kostprijs voor haar rekening, met een maximum van €350 per woonentiteit en €1500 voor het hele gebouw. De audit stelt concrete investeringen voor, berekent de terugverdientijd en het besparingspotentieel. Zowel eigenaar-bewoners als eigenaar-verhuurders doen hun voordeel: ze verminderen de verbruikskosten en hun eigendom blijft waardevast.