Fotografie Philippe van Gelooven

Nieuws

Tentoonstelling 'AT HOME' - Building and Living in Communities

Verdichting is een belangrijke opgave voor de woningbouw in Vlaanderen. Dit betekent niet alleen kleiner wonen maar ook het samen delen van een tuin, een fietsenstalling,  een werkruimte, ... Enkel op die manier kan de 'luxe' van een verkaveling voorzien worden in een appartementsgebouw.

In de  tentoonstelling 'AT HOME' tonen 20 buitenlandse voorbeeldprojecten hoe collectief bouwen en wonen kan leiden tot een vernieuwende oplossing voor het dichter én betaalbaar wonen. Deze projecten zijn niet gerealiseerd door projectontwikkelaars, maar door bouwgroepen, gemeenschappen en coöperatieven.  De tentoonstelling onderzoekt waarom steeds meer mensen in een collectief woonproject wonen. Ze toont verschillende vormen van collectiviteit van het samen bouwen, het delen van voorzieningen tot het samen wonen, koken, werken ...   Omdat er geen magische formule is voor collectief wonen of bouwen, is het de moeite waard om een blik te werpen op de referentieprojecten.  Ze staan garant voor een hoge kwaliteit van architectuur en geven met  een vernieuwend ruimtelijk concept antwoord op de woonwensen van de toekomstige bewoners en op de specifieke kenmerken van de locatie.

Naast de 20 tentoongestelde projecten wordt er ook info gegeven over de financiering van de projecten, de geschikte rechtsvormen, de noodzakelijke procesvoering én over de geschiedenis van het collectief wonen. 

De rondreizende tentoonstelling wordt georganiseerd door de stad Genk sector ruimte en C-Mine, in samenwerking met Architectuurwijzer, binnen het traject 'Dichter Wonen en Collectief Bouwen'  http://architectuurwijzer.be/dichter-wonen-collectief-bouwen/'.  Ze is oorspronkelijk samengesteld door het Deutsche Architekturmuseum in Frankfurt-am-Mein en wordt begeleid door het boek 'Bauen und Wohnen in Gemeinschaft/Building and Living in Communities'.

Opening en gratis rondleiding op zondag 10 september.  Meer info op http://architectuurwijzer.be/zondag-10-september-is-het-feest/

 

C-Mine cultuurcentrum Genk - polyvalente zaal

 

Van 10/09 tot en met  20/10/2017 - alle dagen van 10u tot 17u  - gratis toegang

Rondleidingen kunnen aangevraagd worden  via peggy@architectuurwijzer.be - prijs per rondleiding: 60 euro (max. 25 deelnemers)

terug naar overzicht