Fotografie Philippe van Gelooven

Zonneboiler

Met een zonneboiler kan je eenvoudig en milieuvriendelijk een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van gratis zonnewarmte. Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. De terugverdientijd van deze investering kan je berekenen via de energiewinstcalculators. (klik hierop voor meer info).

Fluvius:
Deze premie is geldig voor woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse gewest:
• die uiterlijk op 31-12-2013 werden aangesloten op het elektriciteitsnet
• of waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend uiterlijk op 31-12-2013, maar die pas vanaf 01-01-2014 werden aangesloten.

Je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer en ook voldoen aan een reeks voorwaarden. De datum op jouw eindfactuur (dus niet de betalingsdatum) bepaalt voor welk jaar je een premie kunt aanvragen. Heb je meerdere facturen? Dan geldt de datum van de eindfactuur. Groepeer alle facturen in één aanvraag (voor een eindfactuur in 2017, vraag je de premie van 2017 aan). Bij de aanvraag van je premie mogen de facturen (ook voorschotfacturen) maximaal 1 jaar oud zijn. Klik hier voor het aanvraagformulier.

Opgelet, de premie geldt enkel voor een nieuwe zonneboiler voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming. Zwembadverwarming komt dus niet in aanmerking. Ook de vervanging van een bestaand thermisch zonnecollectorsysteem of de uitbreiding van een bestaand systeem met bijkomende panelen komen niet in aanmerking!

Vanaf 1 juli 2017 is het certificaat van bekwaamheid een voorwaarde om in aanmerking te komen!
Klik hier om de ‘lijst van gecertificeerde installateurs van warmtepompen’ te raadplegen.