Fotografie Philippe van Gelooven

Verwarming

In de meeste huishoudens wordt het meeste energie verbruikt om de woning te verwarmen. Met een energiezuinige verwarmingsinstallatie kan je energie besparen. Je kan jouw oude verwarmingsinstallatie of hoogrendementsketel bijvoorbeeld vervangen door een condensatieketel. Ook een microwarmte-krachtkoppeling of een warmtepomp zijn goede alternatieven. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Als je een energiezuinige verwarmingsinstallatie plaatst, kan je in aanmerking komen voor premies van de overheid.

Stad Genk en de gemeenten As, Opglabbeek en Zutendaal reiken een premie uit voor iedereen die        vanaf 2017 zijn oude verwarmingsketel vervangt door een condensatieketel of warmtepomp met energielabel A .
Voorwaarde is:
- Je woont in een eengezinswoning of duplex (niet appartement);
- Jouw woning beschikt over dakisolatie van min.3.5 RD;
- Jouw woning beschikt over dubbelglas van 2.9 Ug.
De premie bedraagt 200€ voor eigenaar-bewoners.

Indien je behoort tot één van onderstaande doelgroepen, bedraagt jouw premie 350€.
1. Eigenaar-bewoners die elektrisch verwarmen;
2. Jonge starters die nog geen 10 jaar eigenaar zijn van hun eerste en enige woning;
3. verhuurders van een eengezinswoning of een duplexwoning.

Enkel voor bestaande woningen die voor 01-01-2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet.
Deze premie is niet cumuleerbaar met de premie van infrax voor het plaatsen van een condensatieketel.

Klik hier voor het aanvraagformulier.
Klik hier voor het reglement.
Wil je liever meer uitleg en de nodige aanvraagformulieren rechtstreeks ontvangen, dan kan dit steeds tijdens de zitdagen van ons woonloket.
 

Ook voor appartementen en logementshuizen is er een premie voorzien. (Mede)-eigenaars die een energie-audit uitvoeren, kunnen rekenen op een toelage op maat.
Meer informatie hieromtrent kan je terugvinden in de rubriek energiescans.

Renovatiepremie:
Als je een verwarmingsinstallatie plaatst, in jouw woning die minstens 30 jaar oud is, kunnen je investeringskosten mogelijk in aanmerking komen. Afhankelijk van je inkomen bedraagt deze premie maximum €1.500 of €2.250.
Klik hier voor het reglement.
Klik hier voor het aanvraagformulier.

Fluvius:
De netbeheerder Fluvius (Infrax) geeft een premie voor de installatie van een :

  • warmtepomp (deze premie geldt op voorwaarde dat je bouwaanvraag uiterlijk op 31 december 2013 werd ingediend, het bedrag van de premie is afhankelijk van het vermogen van de pomp.)
  • condensatieketel (enkel voor beschermde afnemers’) Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie.)
    (klik op het onderdeel voor meer info over het reglement en aanvraagformulier)

De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK's) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.