Fotografie Philippe van Gelooven

Energie

Bespaar meer op je energiefactuur: doe de V-test!

Door deel te nemen aan de V-test kan je heel wat besparen! Je kan tot 280 euro per jaar op je energiefactuur besparen door te veranderen van elektriciteits- en aardgasleverancier of door een ander contract bij dezelfde leverancier te kiezen.

Hoe werkt het?
1. Neem de laatste jaarafrekening van je energieleverancier.
2. Doe de V-test via www.vtest.be of bel naar het gratis nummer 1700 zodat men de V-test samen met jou kan doen. Als je alle gegevens hebt ingevuld, krijg je een overzicht van de verschillende elektriciteits- en aardgascontracten, gesorteerd van goedkoop naar duur.
3. Kies het goedkoopste contract: een contract bij een andere leverancier of een ander contracttype bij je huidige leverancier.
4. Een contract aanvragen kan telefonisch, via de website of per e-mail. Een lijst met de contactgegevens van de leveranciers vind je op www.vreg.be/leveranciers-voor-gezinnen .
5. Geef je meterstand door aan je netbeheerder Infrax door het kaartje dat je ontvangt in te vullen en op te sturen.
6. Je hoeft nu niets meer te doen! Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat je gratis en zonder problemen kan overschakelen.

Sociaal energietarief
Voor mensen met een laag inkomen of een beperking bestaat er een sociaal energietarief. Als je recht hebt op dit sociaal tarief geniet je reeds van de goedkoopste prijs. Elke leverancier moet hetzelfde sociaal tarief aanrekenen. In dit geval is veranderen niet zinvol tenzij je niet tevreden bent van de dienstverlening van je leverancier.

Meer info?
De Vreg (Vlaamse Regulator van de Energiemarkt) verspreidt een folder speciaal voor ouderen. Vraag ernaar en kom naar het woonloket of bekijk hem hier.