Stad Genk

Toelagen en voordelen

Vlaamse huurpremie
De huurpremie is er voor kandidaat-huurders van een sociale huurwoning, die ten minste 4 jaar ingeschreven zijn bij een sociale huurmaatschappij. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden. De huurpremie bedraagt 1/3de van de huurprijs van uw woning, tot maximum 138,12 € voor Genk in 2017 (125,57 € voor As, Opglabbeek of Zutendaal). De huurpremie wordt verhoogd met 20 à 23 € per persoon ten laste.
Wil je weten of je in aanmerking komt?
Raadpleeg de voorwaarden via deze pagina.
Meer info kan je krijgen aan het woonloket.

Huursubsidie
Wie verhuist, komt soms in aanmerking voor een huursubsidie. Dit is mogelijk wanneer jouw woning te klein is, ongeschikt verklaard is, niet aangepast is aan uw handicap of wanneer je dakloos bent en verhuist naar een geschikte woning. Belangrijk om te weten is dat je een beperkt inkomen mag hebben en zelf geen eigen woning mag bezitten. De voorwaarden kan je raadplegen via deze pagina.

Vermindering Onroerende voorheffing voor huurders
Elke woningeigenaar betaalt onroerende voorheffing (OV) op het woningbezit. Huurders kunnen een vermindering vragen op die OV. Die wordt toegekend aan de eigenaar, maar de eigenaar moet die in mindering brengen van de huurprijs. Omslachtig, maar de moeite om aan te vragen. Huurders kunnen een vermindering aanvragen indien ze 2 of meerdere kinderen ten laste hebben. Ook voor personen met een handicap bestaat zo’n vermindering. Voor sociale huurders wordt dit voordeel automatisch aangevraagd en verrekend met de huurprijs. De voorwaarden vind je hier, het aanvraagformulier kan je hier downloaden.