Fotografie Philippe van Gelooven

Woningaanpassing

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doe je dat? Wat is belangrijk?

Omgeving
Heb je voldoende buurtvoorzieningen (winkels voor je dagelijkse boodschappen, ontmoetingsmogelijkheden,…)? Deze heb je nodig om zo lang mogelijk in je eigen omgeving te kunnen wonen.
Is er voldoende openbaar vervoer? Voor wie niet meer met de fiets of de auto kan rijden, is de bus vaak de enige mogelijkheid om zelfstandig je te verplaatsen. Als een bushalte op meer dan 500 meter gelegen is, dan wordt het moeilijk om het openbaar vervoer vlot te gebruiken.
Is je woning dichtbij voorzieningen gelegen en is het openbaar vervoer in de buurt? Dan is je woning aanpassen zeker aan te raden! Langer thuis blijven wonen betekent veilig en comfortabel wonen.

De woning aanpassen
Welke verbeteringen zijn zinvol?

Energie
Langer wonen in een slecht geïsoleerde woning is niet slim. Je verbruikt meer, dus je betaalt meer. Dakisolatie, dubbel glas, muurisolatie en een hoogrendementsketel A+ kunnen je energiefactuur verlagen. Raadpleeg het woonloket over de mogelijke premies en ondersteuning om je woning te isoleren.

Misschien betaal je teveel aan je energieleverancier?
Door deel te nemen aan de V-test kan je heel wat besparen! Meer info hierover vind je tevens in de folder voor senioren!

Toegankelijkheid
Veel woningen hebben drempels tussen de woning en het openbaar domein, maar ook tussen de woonvertrekken. Deze kan je best vervangen door hellende vlakken die niet te steil zijn.
Meer info over de technische aspecten vind je hier.

De woning zelf
Surf naar www.entervzw.be of www.dezilverensleutel.be : hier vind je een overzicht van alle mogelijke technische aanpassingen maar ook heel veel praktische tips. Opgelet, voor sommige ingrepen laat je je best begeleiden door een deskundige.

Wil je hulp? Is dit alles te moeilijk? Weet, dat je recht hebt op gratis advies rond woningaanpassing!
Om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen moet je een aantal aanpassingen aan je woning uitvoeren om dit mogelijk te maken. Om je daarbij te helpen, kan je in de gemeenten Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal gratis een intakegesprek aanvragen bij de ergotherapeuten van ‘Ergotherapie aan huis’. Klik hier voor meer info.

Vragen?
Kom naar het woonloket of contacteer ons via het meldingsformulier en we helpen je graag verder.